Španělsko: informace & fakta

Španělsko: Informace a fakta

Obecné informace

Příprava na cestu

Příprava na cestu

Příprava na cestu

Vstup do země / Vízum Vízum ke vstupu do země není potřeba. Pro vstup do Španělska postačí občanský průkaz či pas. Pokud váš pobyt přesáhne délku 90 dnů, je potřeba se přihlásit na cizineckou policii.   Měna – euro, Můžete také bez problémů platit kartou, které jsou přijímány zcela standardně. Množství bankomatů je rovněž dostatečné.   Jazyk – Španělština (74 %) je nejvýznamnějším a také úředním jazykem Dalšími úředními jazyky jsou regionální jazyky jako katalánština 17%, galicijština 7% a baskičtina 2%. Kromě toho se ve Španělsku vyskytují také asturština, aragonština, extremadurština, leónština a různé dialekty.  Elektřina / Mobilní signál – Bezproblémový, telefonní předvolba pro Španělsko z České republiky je 0034. Nalézt telefonní automat není problém.

Obecné informace

Subregiony Cala Millor a Cala Bona jsou v blízkosti města, které stojí za návštěvu. Nachází se zde pláže, celá řada obchodů, barů a dalších zařízení. Sa Coma přiléhá k dalšímu letovisku, známému jako S'Illot. To bývalo tradiční rybářskou vesnicí a lodě jsou stále vidět na břehu po celodenní práci. S'Illot je jen kousek od hotelu, přes most přes sladkovodní laguny. Je to o něco více tradiční místo než Sa Coma a má více apartmánů s vlastním stravováním a méně hotelů. Letadlem Návštěvníci Sa Coma dorazí obvykle na mezinárodní letiště Son Sant Joan v Palma de Mallorca, hlavním městě Mallorky. Letiště Son Sant Joan se nachází asi 64 kilometrů od letoviska, cesta trvá většinou hodinu až 90 minut. K dispozici je autobusový transfer, ale většina návštěvníků si rezervuje transfer z letiště do letoviska předem. K dispozici je i taxi. Cena za taxi začíná zhruba na 20 eurech na osobu. Celková částka závisí na počtu cestujících a množství zavazadel.

Nejlepší doba pro cestu

: Klima ve Španělsku můžeme rozdělit do čtyřoblastí: 1. Vnitrozemí: Studené zimy, často se sněhem a horká, suchá léta. 2.Pobřeží Středozemního moře: jaro a podzim jsou deštivé, naopak léta bývají příjemně teplá. 3. Severní atlantické pobřeží: velicechladné zimy a příjemná léta. 4. Kanárskéostrovy: Po celý rok subtropické klima s příjemnými teplotami (18 °C - 24 °C)

Očkování

: Není povinné ani naléhavě doporučované očkování.Pro základní zdravotní péči vám postačí Evropský průkaz zdravotního pojištění,s nímž se můžete obrátit na veřejná zdravotnická zařízení. Je doporučenose připojistit, obzvláště v případě, že plánujete delší pobyt v zemi.

Země & lidé

Země & lidé

Tradice a kultura

Tradice a kultura K nejdůležitější oslavám v San Miguel de Abona patří slavnosti uctívající patrona města San Miguel a tato událost se koná 29. září, Veselí kříže se koná 3. května, oslavy Panny Maria Carmen (první týden v červenci) a fiesta San Roque 16. srpna. Slavnost patrona San Miguel se slaví s tradiční večeří s názvem "papada." Guargacho kulturní centrum, Aldea centrum a Dům mládeže organizují ve městě mnoho volnočasových aktivit.

Užitečné fráze

• Dobré ráno - Buenos días • Dobrou noc - Buenas noches • Kolik to stojí? - Cuánto es / Cuánto vale? • Děkuji - Gracias • Mluvíte anglicky? - Habla Usted inglés? • Nechápu - No entiendo

Zažít & vychutnat

Zažít & vychutnat

Zažít & vychutnat

Památky V San Miguel de Abona se nachází několik pláží, včetně Amarilla Beach, El Barranco Beach a pláže San Blas. Pláž Amarilla je světově proslulá svým zlatým pískem a křišťálově čistou vodou. Turisté mohou navštívit historicky zajímavá místa jako Barn House of Aldea Blanca, kostel archanděla San Miguel a jeskynní rytiny v La Montanita. Sportovní vyžití Jízda na koni, pěší turistika, rybaření, safari, golf, vyhlídkové výlety, to vše patří mezi nejoblíbenější aktivity v této oblasti. Nachází se zde mnoho golfových hřišť, stejně jako zařízení provozující vodní sporty. Většina aktivit je soustředěna kolem okolních hor. Stravování Španělská kuchyně v San Miguel de Abona zahrnuje dušená masa, polévky a grilované ryby. Většina restaurací a hospod podává bienmesabe, marcipán, Papas arrugadas (malé brambory vcelku), gofio, Ropa Vieja a králíka v omáčce salmorejo. Gofio je vytvořeno broušením pražené pšenice, kukuřice, cukrové řepy a dalších obilovin. Používá se jako hlavní složka v široké škále pokrmů španělské kuchyně. Caldereta de pescado je obzvláště populární mezi rybími gurmány. Řeřichová polévka a potaje de Berros jsou jedny z nejznámějších vegetariánských jídel.